آمریکا در حال از دست دادن جهان عرب

مقدمه

7 اکتبر 2023، نه تنها برای رژیم اشغالگر، بلکه برای جهان عرب، نقطه عطفی بود. حمله حماس بر علیه رژیم صهیونیستی درست زمانی رخ داد که به نظر می رسید نظم جدیدی در منطقه در حال ظهور است. سه سال قبل از آن، چهار عضو اتحادیه عرب – بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی فرآیندهایی را برای عادی سازی روابط دیپلماتیک خود با صهیونیست­ها آغاز کرده بودند. با نزدیک شدن به پایان تابستان 2023، عربستان به عنوان مهم­ترین کشور عربی به سمت عادی­سازی با رژیم صهیونیستی حرکت می­کرد که در نتیجه پدید آمدن 7 اکتبر این روند با اخلال روبه­رو شد. عربستان سعودی اعلام کرده است که تا زمانی که رژیم صهیونیستی گام­های روشنی در جهت تشکیل کشور فلسطین بر ندارد، به توافق عادی سازی ادامه نخواهد داد. اردن در نوامبر 2023 سفیر خود را از منطقه اشغالی فراخواند و سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به مراکش که برای اواخر سال 2023 برنامه­ریزی شده بود، هرگز محقق نشد. رهبران عرب با احتیاط نظاره­گر مخالفت شهروندانشان با جنگ غزه بوده­اند. در بسیاری از کشورهای عربی، هزاران نفر به جنگ صهیونیست­ها و بحران انسانی ناشی از آن اعتراض کردند. معترضان در اردن و مراکش همچنین خواستار پایان دادن به معاهدات صلح کشورهایشان با اسرائیل شدند و از اینکه دولت هایشان به حرف مردم گوش نمی دهند در خشم­اند.

7 اکتبر: شدت یافتن دیدگاه منفی افکار عمومی عرب نسبت به علیه ایالات متحده

موسسه عرب بارومتر دست به انجام یک نظرسنجی در پنج کشور عربی شامل: اردن، کویت، لبنان، موریتانی و مراکش زده است و این طریق تلاش نموده است که رویکرد افکار عمومی در این پنج کشور را در مورد ایالات متحده قبل و بعد از طوفان الاقصی بررسی کند. این نظرسنجی نشان دهنده کاهش چشمگیر جایگاه آمریکا در میان شهروندان عرب است که به درگیری در غزه نسبت داده می­شود. در تونس، دیدگاه­های مثبت نسبت به ایالات متحده از 40 درصد قبل ار روز 7 اکتبر به 10 درصد کاهش یافت. کاهش مشابهی در اردن از 51 درصد در سال 2022 به 28 درصد در اوایل 2024 و لبنان از 42 درصد به 27 درصد مشاهده شد.

نکته قابل توجه دیگر این است که این تغییر در نگاه افکار عمومی نسبت به ایالات متحده به نفع چین تمام شده است که محبوبیت آن در منطقه افزایش یافته است. پس از عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در داخل غزه، حداقل نیمی از پاسخ­دهندگان در همه کشورهای مورد بررسی، دیدگاه مثبتی به چین داشتند. در اردن و مراکش، محبوبیت چین حداقل 15 درصد افزایش داشته است. با وجود حمایت محدود از تلاش­های چین برای حمایت از حقوق فلسطین، این آمار نشان دهنده نارضایتی عمیق از سیاست­های ایالات متحده است. بیش از 60 درصد از پاسخ دهندگان در پنج کشور عربی، بر این باور بودند که ایالات متحده از حقوق اسرائیل حمایت می­کند، در حالی که کمتر از 17 درصد احساس می­کردند که ایالات متحده از حقوق فلسطین دفاع می­کند.

اوایل جنگ اسرائیل و حماس، شکاف‌هایی میان آمریکا و شرکای عربش ایجاد شد، چراکه آمریکا از هدف نابودی تهدید حماس حمایت می‌کرد و شرکای عرب آمریکا خواستار آتش‌بس فوری بودند. وزرای خارجه عربستان سعودی، اردن و دیگر کشورهای کلیدی عرب و مسلمان، تورهای دیپلماتیک خود را از جمله به مقصد واشنگتن آغاز کردند و خواستار آتش‌بس شدند. تلاش ایالات متحده برای ایجاد مسیری میان وضعیت کنونی و دیپلماسی منطقه‌ای برای پیشبرد راهکار دودولتی، عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل و دیگر اقدام‌های مرتبط با صلح و ادغام، با شکست روبه­رو  شده است. تحولات افکار عمومی در سراسر منطقه در نتیجه جنگ غزه باعث می‌شود تا رسیدن به اهداف بلندمدت‌تر مشکل شود.

پس از عملیات طوفان الاقصی، رژیم صهیونیستی حملات ضدانسانی خود علیه نوار غزه با هدف انتقام‌جویی و مجازات جمعی فلسطینیان را شدت بخشید و بنابر آمار حداقل ۱۹۰۰۰ غیرنظامی را در غزه به شهادت رسانده است. دردآور اینکه تقریبا نیمی از این تعداد از شهدا را کودکان تشکیل می‌دهند. با این وجود، دولتمردان آمریکایی، نه تنها این جنایات را محکوم نکرده، بلکه با هر گونه تلاشی برای متوقف کردن ماشین جنگی رژیم اشغالگر قدس مخالفت می‌کنند. واشنگتن از زمان آغاز جنگ عملا با استفاده ابزاری از حق وتو تلاش‌ها در شورای امنیت سازمان ملل برای توقف این جنگ ناعادلانه را ناکام گذاشت.رویکرد واشنگتن در چراغ سبز نشان دادن به کشتار بی امان و عامدانه غیرنظامیان در غزه، حتی صدای رسانه‌هایی مانند نیویورک‌ تایمز را هم در آورده است تا جایی که نیل مک‌فارکهر در روزنامه وابسته به دموکرات­ها نوشته است: این حمایت بی دریغ دولت بایدن از کشتار فلسطینیان توسط اسرائیل، تلاش آمریکا برای جلب نظر افکار عمومی جهانی را با چالش های خطرناکی مواجه می‌کند. مک‌فارکهر می‌گوید بایدن در نطق­هایش، حمایت آمریکا از اوکراین و اسرائیل را با هم گره زده و این دو را به عنوان دموکراسی‌هایی توصیف کرد که با دشمنان مصمم به «نابودی کامل» آنها می‌جنگند

نتیجه گیری:

حقوق بشرآمریکایی این روزها پرده از تلخ‌ترین ریاکاری جهان برداشته است، جایی که آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل ششم نوامبر گفت غزه رسما به قبرستان کودکان بدل شده است. گزارش ماه قبل سازمان ملل هم تاکید می‌کند از میان مفقودشدگان فلسطینی احتمالا ۱۴۰۰ کودک در زیر آوارها مدفون شده‌اند. الجزیره که به خاطر ثبت جنایت­های رژیم صهیونیستی مورد غضب سران صهیونیست واقع شده است چندی قبل در یک گزارش مقایسه­ای و جالب توجه خبر داد در طول ۲۲ ماه جنگ در اوکراین مرگ ۵۱۰ کودک در وبسایت دولت اوکراین ثبت شده است، اما تنها ظرف ۳۰ روز ۴۲۰۰ کودک بی‌گناه فلسطینی توسط بمب‌های ارسالی آمریکا به تل‌آویو به شهادت رسیده‌اند. آمریکا همچنان چشم خود را بر این جنایت بسته است و روز به روز بر شدت تنفر از این کشور در میان افکار عمومی عرب افزوده می­شود و بعد از گذشت چند دهه از تجاوزات آمریکا به منطقه بالاخره نیت واقعی آنها بر همه آشکار شده است.

نویسنده: اسد امیری کیان

qr241b8b19f22d9882000671087f14bc6f
اسکن کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *