نویسنده: اسد امیری کیان
مقدمه
با تشدید تنشها میان رژیم صهیونیستی و حزبالله، ایالات متحده آمریکا اعلام کرده که بر تعداد نیروی نظامی خود در منطقه میافزاید. درحالیکه حملات بین اسرائیل و حزبالله بهشدت افزایشیافته، نگرانیها در مورد اینکه این درگیری ممکن است به یک جنگ تمامعیار تبدیل شود، روبهافزایش است. پیامد این امر و تبدیل درگیریها به یک جنگ همهجانبه تقویت بیشازپیش حضور نظامی امریکا را در منطقه در پی دارد. از زمان شروع درگیریها و جنگ غزه، ایالات متحده در بیشتر سال گذشته حضور نظامی خود را در منطقه حفظ کرده و حدود ۴۰ هزار سرباز، دستکم دوازده کشتی جنگی و چهار اسکادران جت جنگنده نیروی هوایی این کشور در سراسر خاورمیانه حضور دارند. تا هم برای محافظت از متحدان و هم بهعنوان یک عامل بازدارنده در برابر حملات ایران و محور مقاومت عمل کنند.
افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه
ایالات متحده در نتیجه حملات اخیر در لبنان بنا بر اعلام رسمی برای جلوگیری از تشدید درگیری و شکلگیری یک جنگ تمامعیار تلاش میکند و همزمان از اعزام تعداد محدودی نیرو نظامی به خاورمیانه خبر داد و علت آن را «احتیاط و محکمکاری» عنوان کرد. اما به نظر میرسد که هدف اصلی از حضور نیروهای آمریکا و اضافهشدن بر تعداد آنها دفاع از اسرائیل در صورت حمله فراگیر به آن است. حدود ۳۴۰۰۰ نیروی آمریکایی در ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده استقرار دارند که کل خاورمیانه را پوشش میدهند. این سطح از نیروها در ماههای اولیه جنگ اسرائیل و حماس به حدود ۴۰۰۰۰ نفر افزایش یافت و کشتیها و هواپیماهای بیشتری به منطقه اعزام شدند.
در هفتههای اخیر و قبل از تشدید تنشها بین رژیم صهیونیستی و حزبالله لبنان، وزیر دفاع آمریکا به دو ناو هواپیمابر و کشتیهای جنگی همراه آنها دستور داد در منطقه مستقر شوند و در نتیجه تعداد سربازان آمریکایی نزدیک به ۵۰ هزار نفر افزایش یافت. کشتیهای جنگی نیروی دریایی آمریکا در سراسر منطقه، از شرق دریای مدیترانه تا خلیج عمان، حضور دارند و جتهای جنگنده نیروی هوایی و نیروی دریایی هر دو از نظر استراتژیک برای انجام سیاستهای آمریکا در منطقه در آمادگی به سر میبرند.
آنچه که در آینده نزدیک و با تشدید بیشازپیش درگیریها امکان حضور نظامی پررنگتر آمریکا را بیشتر میکند این است که گروههای مقاومت تصمیم بگیرند در یک حمله گسترده و با سطح هماهنگی بالا رژیم صهیونیستی را مورد حمله قرار دهند. درعینحال باوجود استقرار تجهیزات پیشرفته امریکا در دریای سرخ، یمن یک آزمایش موشکی موفقیتآمیز با اصابت قطعی به اسرائیل داشته است و توانسته توان موشکی خود را ارتقا دهد. فرماندهان نظامی آمریکا مدتهاست که استدلال میکنند که حضور یک ناو هواپیمابر قدرتمند با مجموعهای از جتهای جنگنده و هواپیماهای تجسسی و موشکهای پیشرفته یک عامل بازدارنده قوی در برابر ایران و محور مقاومت است.
در شرایط فعلی وضعیت نیروها بهگونهای است که ناو یو اس اس آبراهام لینکلن و سه ناوشکن آن در خلیج عمان هستند، درحالیکه دو ناوشکن نیروی دریایی ایالات متحده در دریای سرخ هستند. زیردریایی موشک هدایتشونده یو اس اس جورجیا که وزیر دفاع آمریکا نیز جزئی از این تجهیزات هستند. همچنین شش کشتی جنگی ایالات متحده در شرق دریای مدیترانه وجود دارد، از جمله کشتی تهاجمی آبیخاکی یو اس اس واسپ با واحد اعزامی تفنگداران دریایی بیست و ششم و سه ناوشکن نیروی دریایی که آنجا استقرار دارند. این در حالی است که رسانههای آمریکایی خبر دادند حدود نیمی از جتهای جنگنده اف/ای-۱۸ یو اس اس آبراهام لینکلن به یک پایگاه زمینی در منطقه منتقل شدهاند که مقامات آمریکا از گفتن مکان آن خودداری کردند. نیروی هوایی ایالاتمتحده نیز ماه گذشته یک اسکادران اضافی از جتهای جنگنده پیشرفته اف-۲۲ را اعزام کرد که تعداد کل اسکادرانهای جنگنده زمینی در خاورمیانه را به چهار اسکادران افزایش داده است.
نتایج و پیامدهای تشدید حضور نظامی آمریکا در منطقه بر عراق و محور مقاومت
به نظر میرسد که تشدید بیشازپیش درگیریها بین رژیم صهیونیستی و حزبالله دارای پیامدهای قابلتوجهی برای منطقه و موازنه قدرت بین طرفهای درگیر است. دررابطهبا نتایج آن برای منطقه میتوان گفت که تشدید درگیریها امکان خروج نیروهای آمریکا از عراق را که در ماههای اخیر زمزمههایی دال بر خروج ایالات متحده از این کشور شنیده میشد را از بین میبرد. در واقع مادامی که رژیم صهیونیستی درگیر نبرد باشد آمریکا نیروهای خود را از عراق خارج نخواهد کرد و این امر میتواند ثبات و امنیت داخلی در عراق را تحتالشعاع قرار دهد. همچنین در رابطه موازنه قدرت بین طرفهای درگیر میتوان گفت حضور ایالات متحده آمریکا در این سطح و افزایش نیروهای آن در آینده نزدیک برای رژیم صهیونیستی شرایطی را فراهم کند که این رژیم از قدرت بازدارندگی نظامی آمریکا در برابر تهدیدات خارجی علیه اسرائیل بعد از هر حمله و ضربه شدید به گروههای مقاومت بهره ببرد؛ بنابراین اسرائیل در صورت حمله به لبنان، تمام توان خود را معطوف به آن میکند چرا که حضور آمریکا در سراسر منطقه دیگر گروههای مقاومت را کنترل میکند.
ایالات متحده آمریکا برای حفاظت از رژیم صهیونیستی و کمک به بقای آن از یکجهت در عراق و سوریه از طریق پایگاههای نظامی خود توان تهاجمی محور مقاومت بهویژه در عراق را مهار میکند و در عین درصورتیکه ایران دست به حمله مستقیم به اسرائیل بزند از طریق همین پایگاههای خود در سوریه و عراق میتواند بهعنوان یک نیروی بازدارنده به نفع رژیم صهیونیستی عمل کند. از طرف دیگر ایالت متحده همزمان با فعالیت خود در عراق و سوریه، در شرایطی که حمله موشکی در سطحی بالا (نمونه آن را میتوان عملیات وعده صادق دانست) رژیم صهیونیستی را مورد تهدید قرار دهد، دست به تشکیل ائتلافی از کشورهای منطقه و فرامنطقه همچون فرانسه و انگلیس میزند و از این طریق پشتیبانی خود از رژیم صهیونیستی را کامل میکند.
بدون دیدگاه